Een voeding zonder vlees? Kies bewust voor gezonde alternatieven...
Vegetariërs eten geen vlees en vaak ook geen vis.
Gezond eten is perfect mogelijk, al vraagt het wat kennis over volwaardige alternatieven.
Zeker bij kinderen en tieners spring je best behoedzaam om met dit eetpatroon.
Als je kiest voor een goed samengestelde vegetarische voeding levert dit meestal meer koolhydraten, vezels en antioxidanten en minder verzadigde (ongezonde) vetzuren op dan een klassieke voeding.
Vlees en vis leveren hoogwaardige eiwitten, ijzer en belangrijke B-vitamines.
Daarom mag je ze als vegetariër niet zomaar van je menu schrappen.
Je kan ze vervangen door volwaardige alternatieven die voldoende eiwitten, ijzer en B-vitamines bevatten.
Let goed op met vleesvervangers, sommige producten bevatten meer (slechte) vetten en leveren hierdoor ook meer energie.
Waar kan ik je bij helpen?- Uitleg over de verschillende soorten vleesvervangers
- Een richtlijn om etiketten mee te leren lezen
- navraag van je eetpatroon om te controleren of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt
- tips om je voeding te verrijken met eiwitten, ijzer en vit B12
Wist je dat
- ijzer in plantaardige producten moeilijker in je lichaam wordt opgenomen dan dierlijk ijzer?
- vegetariërs vaker vitamine B12 of ijzer te kort hebben?
- je eiwitten best kan combineren om deze beter op te nemen?
- vegetarische burgers vaak veel vet en zout bevatten?
- peulvruchten weinig vitamine C en ijzer bevatten en best met melkproducten worden gegeten?
- een aantal sojaproducten verrijkt worden met calcium en vitamine B12?
- vitamine C de opname van ijzer kan verbeteren?